Header_designer_Jonas_desktop.jpg__PID:d1013e04-dcbb-41a6-9854-950f32d7feebHeader_designer_Jonas_mobile.jpg__PID:3e04dcbb-41a6-4854-950f-32d7feebc40a

Jonas Forsman

Jonas Forsman är en prisbelönt industridesigner, hyllad för sina innovativa och unika produkter. Utbildad i teknisk design på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Där driver han idag sin designstudio och jobbar med olika projekt inom möbel- och produktdesign.

Han växte upp i Småland, även kallat Möbelriket som är känt för sin möbelproduktion. Redan som ung lärde sig Jonas att ta vara på resurser genom att använda så lite som möjligt och göra det bästa av det. Detta präglar hans arbetssätt som designer än idag.

Jonas Forsman är aktuell med Winter för Markslöjd, en unik ljusstjärna med tre produkter i en.

Berätta om Winter, din senaste formgivning för Markslöjd?

Jag vill skapa ljuspunkter i den skandinaviska vintern. Med trådar av metall som böjs i naturliga bågar. Sammanbundna i korsningar av ljus. Winter är en ljusstjärna där strömmen leds i strukturen. Den bågformade metalltråden utgör stjärnans form men har också en funktion, då den leder strömmen till ljuspunkterna.

Jag gillar möjligheten att kunna använda produkten på olika sätt utan att det är en helt ny produkt att köpa. Ljusstjärnan har upphängning för att hänga i fönster, sätta upp på väggen eller ställa på bord så att produkten kan förändras till att passa olika behov. Dessa tillägg sätts enkelt fast med en magnet. Detta gör den föränderlig och användbar år efter år.

Jonas_Forsman.jpg__PID:89a96e40-77a5-448e-ae62-83de908c84d8
Hur ser din designprocess ut?

I mitt arbete utforskar jag hur funktionen hos en produkt ska kunna skapa karaktär och mening. På vägen framåt jobbar jag intensivt med skisser och prototyper för att upptäcka nya funktionella lösningar och en tydlighet i formen. Jag drivs av att lyfta fram materialens inneboende kvaliteter och att hitta hållbara sätt att bygga upp en produkt med minsta möjliga materialåtgång.

Hur arbetar du med form och funktion?

Funktionen ligger till grund för formen i mina produkter. En form i sig har inget egenvärde utan koppling till funktionen. Målet för mig är att kombinera en nytänkande funktion med en tillhörande form som känns naturlig och självklar.

NAMN: Jonas Forsman
YRKE: Designer
BOR: Göteborg
AKTUELL: Med en unik 3 in 1 ljusstjärna, Winter for Markslöjd

Se våra andra designers